[RoyalSlider Error] No post attachments found.

Vandaag in BNDESTEM:

Operatie tunnel gaat van start

De werkzaamheden van de NS-tunnel zijn begonnen. Lees hieronder het hele artikel.

Operatie tunnel gaat van start

Vandaag in BNDESTEM 30/06/2015:

Operatie tunnel gaat van start.

Werkzaamheden beginnen deze week en duren tot april volgend jaar.

Jaren is er over gepraat door gemeente en ProRail; deze week begint de omvangrijke facelift van de NS-tunnel in Bergen op Zoom dan echt. Een klus die naar verwachting pas in april 2016 klaar is en waarvoor het treinverkeer ettelijke weekeinden wordt stilgelegd.

NS-reizigers en Bergenaren die via het tunneltje van oost naar west en omgekeerd gaan, merken vanaf donderdag al dat er wordt gewerkt: de tunnel wordt aan de kant van de stad afgesloten. Wie vanuit het centrum naar de Parallelweg wil moet via het perron, de trap af en dan de tunnel in. In omgekeerde richting het omgekeerde verhaal. Dat blijft zo tot het einde van het project.

De tunnel is bedoeld voor voetgangers, maar nu rijden en lopen er ook veel mensen met de fiets. Dat kan de komende maanden niet meer. Ook worden deze week de taxistandplaatsen verplaatst. Die bevinden zich nu aan de kop van de tunnel en straks op de parkeerplaatsen bij de fietsenstalling.

De huidige tunnelentree verdwijnt. Er komt een bouwterrein dat zich uitstrekt tot op de rijweg. Die wordt tijdelijk versmald. Dat is nodig om nieuwe damwanden te slaan, een nieuwe trappenpartij erin te lepelen en een hellingbaan te maken.

“Dit deel van de werkzaamheden is vermoedelijk al in november goeddeels klaar”, zegt Luuk van Baalen, ambtelijk projectleider.

In de loop van september beginnen werkzaamheden aan de kant van de Parallelweg. Ook daar komen een nieuwe trap en hellingbaan. Beide entrees zijn straks zo ruim dat er meer licht in de tunnel valt. Dat lichte karakter wordt versterkt doordat op het perron een soort vide komt. En een lift met doorzichtige kooi. “De gelijkvloerse overgang van het station blijft”, legt Van Baalen uit. “Anders heeft de tunnel op piekmomenten te weinig capaciteit.”

Als laatste fase gaat de tunnel zelf op de schop.

Door; Jan van Kasteele
Bergen op Zoom

Artist impression van de tunnel aan de kant van het Stationsplein. Te zien is hoe ruim de entree straks is. Daardoor wordt de tunnel lichter.

Prorail Bergen op Zoom