Tijdelijke functie als stadskantoor voor Mariadal

Onlangs zijn provincie, gemeente en BVR Groep bv overeengekomen dat het klooster van Mariadal tijdelijk als kantoorpand dienst zal doen tijdens de renovatie van het Stadskantoor aan de Kloosterstraat in Roosendaal. Hiermee wordt een eerste belangrijke stap gezet in de richting van de plannen die er zijn om de integrale duurzame gebiedsontwikkeling van het gebied ‘Groot Mariadal’ te realiseren. Dit gebied omvat naast Mariadal ook het Stadskantoor met parkeervoorziening en de strook tussen Mariadal en Kloosterstraat waar o.a. de Jeroen Boschschool te vinden is.

Tussentijdse transformatie
De tussentijdse transformatie van klooster naar kantoorgebouw heeft een tijdelijk karakter en loopt parallel aan de tijd die nodig is om het huidige stadskantoor aan de Kloosterstraat grondig aan te pakken en te renoveren. Dat zal zo’n anderhalf tot twee jaar in beslag nemen. Dan is het huidige stadskantoor op een duurzame en verantwoorde manier omgevormd tot een open en gastvrij HUIS van stad en dorpen. In verband met de tijdelijke huisvesting koopt de gemeente Mariadal van de provincie. Tegelijkertijd pakt de gemeente samen met BVR VastgoedOntwikkeling bv en andere partners de toekomstige herontwikkeling van het totale gebied op. Hiermee slaat de gemeente twee vliegen in één klap. Zodra de renovatie van het HUIS van Roosendaal in 2021 klaar is, neemt BVR Groep bv het klooster weer over van de gemeente, conform de verkoopovereenkomst die in 2017 tussen provincie en BVR is gesloten. Dit zijn gemeente, provincie en BVR Groep bv overeengekomen.

Suijkerbuijk Bouw & Services bv
De transformatie van klooster naar kantoor is in handen van Suijkerbuijk Bouw & Services bv. Projectleider Jacco van Zundert: “Vanwege het tijdelijke karakter laten we alles zo veel mogelijk zoals het is. Veel werkruimten zijn redelijk klein, omdat de kamers van de zusters niet groter waren dan 5 à 6 m2. Wel wordt nieuwe vloerbedekking gelegd. Ook in de gangen om de vloeren te beschermen. Maatregelen zijn nodig voor installatietechnische zaken en de infrastructuur van het gebouw. Alles doen we met zo weinig mogelijk kosten. Zo wordt er via de gangen een tijdelijke draadgoot/kabelgoot aangelegd ten behoeve van stroomvoorziening, data en ICT. Het klooster wordt vooral als kantoor gebruikt. De publieke (balie)functie van het stadskantoor verhuist naar de units onder de appartementen aan de overkant van de Kloosterstraat. Vanaf het huidige parkeerterrein van de gemeente kunnen ambtenaren via een poort naar Mariadal om hun werkplek te bereiken. Eind 2019 is het tijdelijke ‘HUIS Mariadal’ gereed.”