[RoyalSlider Error] No post attachments found.

Artikel in BNDESTEM 10/08/16

Nieuwe tunnel onder station: meer licht en hopelijk veiliger

Nieuwe tunnel onder station: meer licht en hopelijk veiliger

BERGEN OP ZOOM

Hayte Hugo

Na bijna een jaar is de nieuwe tunnel onder het station in Bergen op Zoom zo goed als klaar. Alleen nog wat tegelen, de leuningen vastmaken, en de toegangspoort tussen het oosten en het centrum van de stad is compleet. “Daarmee loopt de planning iets uit”, zegt de gemeentelijke projectleider van het stationsgebied, Luuk van Baalen. “Begin oktober zou het werk klaar moeten zijn.

Het oude tunneltje werd weleens omschreven als eng en luguber. “Gelukkig zijn er nooit echt calamiteiten geweest, maar toch waren sommige mensen een beetje bang om door het tunneltje te lopen”, vertelt Van Baalen. “Nu hebben we de doorgang wat ingekort en een lift tussen de perrons geplaatst, waardoor er meer licht in de tunnel valt. Daarnaast  heeft de hellingbaan aan de centrumzijde een flauwere helling gekregen en meer bochten, waardoor er hopelijk minder scooters en fietsers de tunnel in zullen rijden. De nieuwe hellingbanen zijn overzichtelijker, zodat de mensen meteen kunnen zien waar ze naartoe gaan. Ze voelen zicht daardoor prettiger en minder onveilig.

Met het werk aan de tunnel en de hellingbanen is de een-na- laatste fase van de stationsrenovatie compleet. Eind dit jaar begint de laatste: het Stationsplein.

vervolg artikel:

“Het gebied voor het station is nu voor twee derde voor de automobilist en maar een derde voor de voetganger. Dat willen we omdraaien. We willen dus meer ruimte voor de mensen creëren.”

Om dat te realiseren worden de taxi’s verplaatst naar het zuiden van het station en wordt de kiss-and-ridestrook teruggebracht naar één strook. “Ook de T-splitsing verandert, het asfalt krijgt een andere kleur en er komt een mooi symbool in het midden”, zegt woordvoerder Nausikaä van den Merkenhof van de gemeente Bergen op Zoom. “Op het plein voor het station komen bomen met natuursteen eromheen, zodat mensen er kunnen zitten.”

Deze werkzaamheden zouden moeten duren toe Vastenavond, eind februari. “De bedoeling is dat bussen en auto’s zo min mogelijk worden gestoord. We zullen het wegdek dan ook in één of twee nachten asfalteren”, zegt Van Baalen.

Om het nieuwe stationsgebied compleet te maken, wordt er een kunstwerk geplaatst, het beeld Racer van Henri Lannoye. “Het beeld is door de Bergse ondernemer Do Meeus geschonken aan de stad en is samengesteld uit meerdere elementen. Het is een mooi en krachtig beeld dat goed past bij de dynamiek rond een station. Het lijkt wel een soort Robocop.”

De complete renovatie kost 3 miljoen euro. Daarvan neemt ProRail 2 miljoen voor zijn rekening en de gemeente Bergen op Zoom 1 miljoen. “Een derde daarvan krijgen we van de provincie als subsidie”, zegt Van den Merkenhof.